זכויות היולדת

זכויות היולדת: כל אישה חייבת לדעת את הזכויות שלה בלידה
האם ידעת שיש לך הזכות להחליט על הטיפול שתקבלי בלידה, שמחוייבים להסביר לך בצורה ברורה כל הליך שאת עוברת, ושאת יכולה לבחור מי יישאר איתך במתן האפידורל? הזכויות שלך בחדר הלידה
 

לידה היא ללא ספק אירוע מכונן בחיים, ככל הנראה הגדול והמשמח עבור רובנו. יש לנו תשעה חודשים להיערך אליה ובמהלכם אנחנו אוספות כל כך הרבה פיסות מידע אודות הבדיקות, התוצאות, הטיפולים, תופעות הלוואי ואיך להתמודד איתן. רגע לפני הלידה, אנחנו נערכות עם תיק הלידה המפנק שרכשנו, ובתוכו האבזור המלא: מפיג'מת פלנל נעימה ועד שמן קיק, מוזיקה טובה וכמובן גולת הכותרת: האאוטפיט החגיגי של התינוק הרך ליציאה מבית החולים.

אבל האם אנחנו באמת יודעות למה אנחנו זכאיות במהלך הלידה?


מי יכול להיות אתנו שם? האם יש לנו היכולת לבחור באילו תנאים יערכו בדיקה ואגינלית? האם נוכל להחליט בעצמנו אם להתחבר למוניטור או לא? אם להיות בתנועה או בשכיבה? ומה יכול להיות איתנו במהלך מתן האפידורל?


אז הנה משהו שחשוב מאוד להכיר עוד לפני שאת מגיעה לחדר הלידה: הזכויות שלך במהלך הלידה ואחריה. בהגיעך לחדר הלידה, גם תקבלי את חוברת זכויות המטפלת וחשוב מאוד שתעייני בה. הזכויות שלך חשובות ויכולות להפוך כל לידה לטובה יותר עבורך. הנה כמה מהדברים שהייתי שמחה להכיר כשאני ילדתי בעצמי. היום, אחרי עשרות שנים שאני מיילדת, הנה כמה מהזכויות הבולטות שחשוב שתכירי בעצמך: הידעת? 

  1. את זכאית לבחור את בית החולים בו את מעוניינת ללדת
  2. יש לך האפשרות לנוכחות של מלווים בחדר לידה, לבחירתך. מספר המלווים בהתאם למה שנהוג בבית החולים בו בחרת ללדת
  3. את זו שתחליטי אם תרצי בטיפול הרפואי שמוצע לך. ע"פ חוק זכויות החולה, לא יינתן לך טיפול רפואי אילולא נתת לכך הסכמה מדעת. לכן כל החלטה בעת הלידה צריכה להילקח בשיתוף מלא שלך. כך למשל: את תקבעי אם ברצונך לקבל אלחוש.
  4. את זכאית לדרוש שיסבירו לך בצורה ברורה את הפעולות הרפואיות שנעשות.
  5. את זכאית לבחור שיישאר מלווה איתך בחדר בזמן מתן אפידורל.
  6. את זכאית לסודיות וחיסיון מוחלט. כך למשל, אם קרובת משפחה שלך עובדת בבית החולים – בית החולים מחוייב לשמור על פרטיותך באופן מלא.
  7. את זכאית להיוועץ עם רופא פרטי ובית החולים מחויב להעניק לו באופן מסודר את המידע הרפואי שנחוץ לך
  8. כל יולדת שמתקבלת בחדר לידה, צריכה לקבל דף מידע לגבי הטיפול בה וביילוד. בדף זה תוכלי לראות בדיוק: פרטים אישיים, תאריך, מועד קבלה, טופס הסכמה עם חתימת היולדת, עבר רפואי ומיילדותי, סיכום מהלך היריון נוכחי, מעקב מהלך לידה. כמו כן, תיפתח בחדר הלידה רשומת יילוד שתכלול את הפרטים הרלוונטיים.
  9. על פי הנחיות משרד הבריאות, באגף חדרי לידה צריך להיות אזור שיעמוד לרשות משפחות היולדות בזמן ההמתנה הכולל מקומות ישיבה, טלפון ציבורי, מתקן מים קרים ומתקן לקניית שתיה קרה וחמה ומזון קל.
  10. בחדר לידה חייבות להיות בכל עת, מיילדות מוסמכות בהתאם למספר הלידות בבית החולים.
  11. את זכאית להחליט באיזה טיפול תרצי לאחר הלידה: ביות גמיש, ביות מלא, אפס הפרדה.
  12. לאחר הלידה: ע"פ חוק זכויות החולה, לתינוק שלך יש זכות חוקית לנוכחות מלווה בטיפול רפואי. ע"פ חוק האפוטרופסות , המלווה הוא אחד ההורים או מלווה מטעמם. תינוק שנמצא בתינוקיה מחובר למכשיר שמנטר חמצן הוא תינוק שזכאי למלווה ע"פ חוק.

      מה שלא יהיה, את זכאית לדבר, לבקש, לשאול, לחקור, להתעניין. אל תחששי.

     לכל שאלה נוספת, אני כאן בשבילך.

     לפרטים נוספים אודות הזכויות שלך: היכנסי לכל זכות