כל מה שחשוב לדעת על חתך החיץ
כמה אנחנו חוששות מהחתך ומהמחשבה על חיתוך באיזור הנרתיק ובצדק. מצד שני, הזדמנות להבין למה זה קורה, איך זה קורה וכיצד ניתן לעזור להימנע מכך. מדריך אפיזיוטימה לידה. ללא ספק רגע מכונן בחיים, בלתי נשכח, מרגש, סוחף, כואב, שמח ומעורר כל כך הרבה תחושות ורגשות. המחשבה שהגוף שלנו יוצר חיים שלמים שהולכים ומתפתחים במשך תשעה חודשים בתוך הבטן שלנו היא בלתי ניתנת לתפיסה. כמו גם הידיעה שבסוף בסוף, תינוק קטן יוצא ממקום כל כך צר. מה שמפגיש אותנו לעתים עם המונח שמעורר בנשים רבות פחד גדול: חתך חיץ (אפיזיוטומיה). מה זה אומר? מדוע זה קורה, איך זה מתבצע ומה חשוב לדעת? מדריך. מה זה אפיזיוטימה?
חתך יזום שנעשה ברקמה שבין פתח הנרתיק לפי הטבעת במהלך הלידה. אזור זה נקרא פרינאום. בעבר, הליך זה היה חלק בלתי נפרד בלידה. הסיבה לכך היא שהמומחים האמינו שהחתך היזום מסייע במניעת קרעים גדולים יותר בנרתיק במהלך הלידה. ההליך נחשב כמסייע בשימור השרירים ורקמות החיבור התומכות ברצפת האגן. לשמחתנו הרבה, כיום, מחקרים מראים כי אפיזיוטומיות שגרתיות אינן מונעות את הבעיות הללו בכל זאת והן אינן מומלצות בכל מצב.
באילו מקרים נהוג לבצע חתך כיום?
חתך מתבצע כאשר יש צורך בלידה מהירה בשל שלל מקרים:
בלידה עלולים להיות קרעים, הנה 4 דרגות קרעים:
מה הסיכונים?
לעתים החתך נרחב יותר ממה שקרע טבעי היה יכול להיות.
זיהום אפשרי.
אפיזיוטומיה עלולה לגרום לכאב במהלך יחסי מין בחודשים שלאחר הלידה. האם זה כואב?
הבשורה הטובה היא שהחתך/התיקון לא מורגשים שכן מקפידים שהאיזור יהיה מורדם. עם זאת, ההחלמה מורגשת ולא בהכרח נעימה אם כי חולפת תוך מספר ימים, ובעזרת טיפול נכון – ניתן להתאושש במהרה. כיצד ניתן לעזור למניעת קרעים?
בטרם הלידה:
עיסוי פירנאום משבוע 35
אפי-נו: בלון שיוצר סימולצית לידה
במהלך הלידה:
לידת מים שידועה כמפחיתה קרעים
שכיבה על צד שמאל
שמן שקדים במהלך הלידה וקומפרסים חמים באיזור הנרתיק
כיצד מומלץ לטפל באיזור לאחר קרע/חתך: הקפידי על שטיפות מרובות
חשוב מאוד לייבש את האיזור היטב לאחר השטיפות ולשמור עליו יבש
קומפרסים קרים תורמים רבות להקלה על הכאב
הניחו מגבת על מושב האסלה כדי להקל את המגע ומומלץ לתת שתן ברכינה קדימה, כך שלא יהיה מגע ישיר עם התפר.